Ocak 11, 2015

PRAG-ARALIK14



Aralık ayında Prag'a gideceğiz dediğimde herkes dehşet içinde delimisiniz dedi.Oysa bence bazı şehirlere kış çok yakışıyor.Pasta şehir Prag da bunlardan biri.Daha önceki Prag seyahatimizi de bir Şubat ayında yapmıştık.O zaman -4 C dereceyi görmüştük.Bu tatilde kafadan açılışı -7 C derece ile yaptık.Sorun yok.Keyifler yerinde.Aralık tatillerini seviyorum.Meydanlarda Christmas marketler kurulu oluyor,ayaküstü yiyip içmekten çok keyif alıyorum,yoruldukça bir hotwine molası...

Prag'da savaş öncesi Yahudiler ve Almanca konuşan çeşitli etnik gruplar yaşarmış,savaştan sonra yalnızca Çekler kalmış,komünist dönemde kimse gelip gitmemiş, suratlarına bakmamış, gelgelelim 90 lı yıllardan itibaren şehir turist akınına uğramış öyle ki  şu an sokakların kalabalıklığından yürüme sıkıntısı çekiliyor.Meşhur Charles Köprüsü 'nün durumunu ise hiç anlatmayayım.

 Şehrin içinden Vltava Nehri geçiyor.Sağ taraf Stare Mesto yani eski şehir ,sol taraf kayaların üzerinde meşhur Prag Kalesi.Klasik Prag fotosunu çekmek için Charles Köprüsü'nün üzerinde durup karşına Prag Kalesi'ni alıp kadrajına da heykelleri sığdırırsan tamamdır. Bi de hava güneşliyse  ve kanat çırpan bir martı yakalarsan harika fotolar çıkar bu noktadan.

Şimdi, gelmeden önce, Türkiye'den Çek Kronlarınızı alın derim ben. Prag'da döviz ofisleri kelek yapıp kazıklayabiliyorlar,komisyon alıyorlar,sahte kron verdikleri bile olmuş.Yanınızda Kronunuz olursa havaalanından itibaren rahat edersiniz.
Biz www.prague-airport-shuttle.cz kullandık havaalanı-otel arası transferlerimizde.Çok ekonomik ve rahat oldu.Aynı şekilde dönüşte de belirlediğimiz saatte otelden alıp havaalanına transferimizi sağladılar sağolsunlar. 6 kişilik özel minibüse 780 CZK verdik.Yani yaklaşık 78 TL.:) 1 TL yaklaşık 10 CZK.Hesaplaması kolay.
Otelimiz Designhotel Elephant,şiddetle tavsiye ederim.Kahvaltı tatil köyü kıvamında,çeşit bol,merkeze yürüme mesafesinde,fiyat makul,odalar temiz.

Hadi beraber gezelim Prag'ı...
Stare Mesto-Eski şehir'den  başlayalım biraz anlatmaya.Prag'ın en kalabalık,en  hareketli bölgesi.Kalabalığa takılırsan Charles Köprüsü'nde soluğu alırsın.
STAROMESTSKE NAMESTİ
Staromestske Namesti Eski şehir meydanı,Hah işte  bizim bütün tatil tam burada geçti denilebilir.Bir tarafta Tyn Kilisesi, diğer tarafta Astronomik Saat,Hus Anıtı,dev yılbaşı ağacı,noel pazarı,yiyelim içelim mola verip bi selfie çekelim...
Hus Anıtı Bu anıt heykel, radikal din reformcusu ve memlekette pek meşhur Jan Hus'a ait.
HUS ANITI
Tyn Kilisesi Heybetli dışı gotik, içi barok kilise Prag'ın sembol yapılarındandır. Akşam çok güzel ışıklandırılıyor.Görkemli  ikiz kulelere sahiptir.Kulelerin dişi ve erkek özelliklerini temsil ettiği söylenir.
TYN KİLİSESİ
Astronomik Saat, Her saat başı gösteri yapan 15.yy'dan kalma saat.Önü mahşer yeri gibi oluyor.Herkes dakikalar önce gelip fotoğraf makinasını ayarlıyor,animasyon yaklaşık 1 dakika sürüyor.Saatin üzerinde dört farklı figür var.Ölüm,açgözlülük,kibir ve eğlenceyi temsil ediyorlar.Havariler ,saatteki iki küçük pencere arasında geçit yapıyor.Havariler turunu tamamlayınca,horoz kanatlarını çırpıp çığırtarak gösteriyi sonlandırıyor.Bir sonraki saat başına kadar kalabalığın ardı arkası kesilmiyor.
İstersen Belediye binasının tepesine çıkıp ,astronomik saati bekleyen turist kalabalığını tepeden fotolayıp,geçit yapan havari törenini buradan seyredebilirsin.Enteresan olur ama ben çıkmadım.
Meydandaki U Prince 'de oturmak da keyiflidir.Tam Astronomik Saat'in karşısında.Soğukta ayakta bekleyeceğine hem bişeyler içersin hem kalabalığı seyredersin ki basabilir bi müddet sonra bu kalabalık yine de keyifli bir noktadır.


Charles Köprüsü yani Karluv Most.Şehrin en ünlü simgesi.14.yy'da inşa edilmiş.Önce köprüde sadece basit bir haç varmış daha sonra bu süs merakı yüzünden köprüde 30 heykel olmuş,e fena da olmamış bence.Bir heykel var ki köprüde eğer ona dokunursanız tekrar Prag'a gelirmişsiniz.Ben ilk geldiğimde dokunmuştum bakın tekrar geldim.Plaka dokunulmaktan altın rengini almış durumda.Aziz John Nepomuk Heykeli, bu meşhur heykel. Köprün¿˘ güveniyorsanız, 70 CZK nıza da kıyarsanız denenebilir.Buradan da güzel fotolar yakalanıyor,ilgilenenlere.
Köprünün üstü foto çekip,itişip kakışarak yürüyen turistler,seyyar satıcılar,müzisyenlerle dolu,bir hareket, bir bereket.
AZİZ JOHN NEPOMUK
KULELERDEN KÖPRÜ
Klementinum,Eski Cizvit koleji.Biz Aynalı Şapel'de klasik müzik konserine gittik.Şiddetle tavsiye edilir.1 saat sürüyor.Program detayı için www.pragueexperience.com e bakabilirsiniz.İçerisi kaloriferli ki çok önemli bi detay,en son Viyana'da katedraldeki klasik müzik konserine gittiğimizde soğuktan donmak üzereydik.Buradaki konser son derece keyifli,yerler numarasız,erken giden iyi yeri kapar,kalabalıksanız  grup indirimi yapıyorlar.Sadece burada değil çoğu yerde grup indirimi aldık.
KLEMENTİNUM
Bu bölgede dikkat çekici nereler var bir bakalım,
U VEJVODU
Manufaktura,Bizi batıran dükkan,sabunlar,el kremleri,boyalı paskalya yumurtaları,biralı şampuanlar vs.Tüm hediyeliklerimizi buradan aldık sayılabilir.Özellikle biralı şampuan alın mutlaka.
U Vejvodu Jilska4 Birahane,eski şehirde.Tabi merkezde olduğu için fiyatlar diğer yerlere göre gereksiz yüksek.Mekan çok büyük,yer bulamama ihtimaliniz yok,kendine özgü,rahat,yazın güzel terası var,garsonlar alışılmamış derecede kibar,biralar nefis yediklerimiz vasat.Masadaki herşey paralı,ikram sanmayın.
U Zlateho Tygra Husova 17 Altın Kaplan demekmiş. Çok küçük, sevimli birahane.Kapıda kuyruk olduğundan dolayı bekleyemedik ama sonra gidemediğimize bin pişman olduk.Kalabalık değilseniz yer bulma şansınız olabilir.
Agartha Jazz Zelezna16 Prag'daki en iyi jazz klüplerinden biridir.İnternetten programa bakabilirsiniz.Genelde hergün program var.www.agharta.cz



Dlouha'ya doğru gidelim biraz.Benim en sevdiğim cadde ve bölge.Akşamları çok kalabalık oluyor.Bizim Asmalımescit gibi.Gece bu caddeden geçmeyenlere Prag'a gitmiş denmezmiş.

Bakeshop  Kozi1,Çok leziz sandviç,tart,pasta satan fırın,oturup da yiyebilirsiniz.
Lokal Dlouha33,Çok meşhur,yerlisi, turisti burada yiyor.İnce uzun koridor,biraz sevimsiz,biraz da yemek kokuyor,garsonlar uzun beyaz gömlekleriyle sizi karşılıyor.Yemeklerinin çok leziz olduğuna eminim ama bizim gruba uymadı burası.
Sisters Dlouha39,Harika sandviçleri var.Atıştırmalık.

NASE MASO
V KOLKOVNE  


Nase Maso Sisters'ın karşı köşesindeki kasap.Hayatımda böyle güzel kasap ve kasap  tezgahtarı görmedim.Bişeyler alıp orda da bi bira eşliğinde atıştırabiliyorsun.Çok kalabalıktı.Mutlaka denemek gerek.
V Kolkovne V Kolkovne 8,Bu Pilsner Urguell birahanesinin  konumu nefis.Tam köşede,tüm caddeye hakim.Alt kat restaurant.Biz giriş katta taburelere tüneyip birşeyler içtik çok da keyif aldık,dekorasyonu da oldukça güzel.
Tretter's V Kolkovne 3, Hergün 19'da açılıyor.Amerikan kokteyl bar.Şehrin en hareketli barlarından.Biz otele uğramadan tüm turist halimizle içeri girdik ve pek hoş karşılanmadık.Rezervasyon yaptırırsanız rahat edersiniz.Mekan fullybooked ya da bizim tipimize öyle.Yani kısacası cool takılın, alnınıza yazılı turist ibaresinden kurtulun,üstünüze başınıza bi çeki düzen verin, öyle gidin.

Şimdide biraz Josefov Bölgesi'ne doğru çıkalım buradan.Eski Yahudi mahallesi.
Başlıca görülecek yerler Eski-Yeni Sinagog,(tuhaf adı ilk yapıldığında yeni fakat sonradan en eski hale gelmesinden  kaynaklanıyor )Maisel Sinagog,Pinkas Sinagog,Klausen Sinagog,İspanyol Sinagog'u ki burada da çeşitli klasik müzik konserleri oluyor ve Eski Yahudi Mezarlığı.Toplu bilet alıp hepsini birden gezebilirsiniz.
Benim en çok ilgimi tabiki meşhur Parizska caddesi çekti.Gösterişli cafeler, restaurantlar,markalar,yerli modacılar.Milano gibi burası.Markalar da oldukça ucuz Türkiye'ye göre,alışveriş canavarlarına duyurulur...
Barock Parizska24,kafe bar.Alışveriş yapıp yorulanların mola yeri.Hafta sonları canlı müzik var.Biz yorulacak kadar alışveriş yapmadık:)

Narodni  biz burada da çok vakit geçirdik.Wenceslas Meydanı'ndan nehre doğru devam gibi. Wenceslas yani Vaclavske Namesti Prag'ın Beyoğlu'su denebilir.Geniş, trafiğe kapalı bulvar,yanyana dizili mağazalarla dolu.En önemli buluşma noktalarından.Prag'ın yenişehir bölgesi olarak anılıyor.

U Medvidku Na Perstyne7 Küçük ayılar demekmiş.Yerel birahane,çok kalabalık oluyor,kuyruk da bekleme ihtimaliniz yüksek.Yemekler çok leziz ve ucuz.Gulaşı deneyin,ördek de çok nefisti,tavuk da.Garsonlar pek kibar değil ama mazur görün artık.Narodni caddesini kesen sokakta.Cafe Louvre'un karşısı.
GULAŞ
Reduta Jazz Narodni 20.Bill Clinton'ın saksafon çaldığı mekan olarak biliniyor.Küçük bir yer.Famuos Swing Melodies 19h30'da her cumartesi var,biz çok eğlendik.Rezervasyon yaparsanız güzel yerde oturursunuz.Sandalyede oturmak ya da bi köşeye sıkışmak yerine yayılarak koltukta oturursunuz.İçkinizi kendiniz alıyorsunuz,ortada gezen garson yok boşuna beklemeyin bi zahmet gidip büfeden içki kuyruğuna girin.Program detayı için www.redutajazzclub.cz bakınız.


Cafe Louvre Narodni 22 Since 1922 .Prag'da yediğimiz en güzel pastalar burdaydı.6 kişi olduğumuzdan gittiğimiz heryerdeki pastaları kurutuyorduk,burda da öyle oldu hepsini denedik denebilir.
CAFE LOUVRE





Cafe Slavia Smetanovo Nabrezi 1012 Manzara nefis,nehir kenarı.Biz herşeyden yedik içtik burada diyebilirim.Ne ördek kaldı tatmadığımız ne peynir tabağı ne de çikolata tabağı.Çok ucuz.Nazım Hikmet de pek severmiş burayı.Biz de pek sevdik,iki defa gittiğimiz tek yer burası oldu.

Vinograf Senovazne Namesti23 Buraya bayıldım ben.Şarap evi.Biz Çek şarapları denedik.Ama İtalyan,Fransız,Avusturya,Macar şarapları da var listede,ne istersen var anlayacağın,seçmekte zorlanıyorsun.Yemek de var salata,makarna,peynir tabağı.Saatlerce oturabilirim burda.


Son olarak Charles Köprüsü'nden nehrin karşı yakasına geçelim.Prag Kalesi tarafına.

Prag Kalesi,Prazsky Hrad, Geniş tepe üzerindeki Prag Kalesi şehre egemendir.Kraliyet konutu da buradadır.St.Vitus Katedrali,Eski Kraliyet Sarayı,Golden Lane,sayısız müzeler,galerilerle Prag'ın ençok turist çeken bölgesidir.Kale içindeki geziler için toplu bilet alabilirsiniz.Öğlen çalgılar eşliğinde muhafız değişim töreni yapılmakta.

PRAG KALESİ
St.Vitus Katedrali,İçerisindeki vitraylar ve kapısındaki figürler görülmeye değer.Katedralin büyük kulesine de tırmanabilirsiniz, gücünüz kaldıysa.Zaten kaleye çıkarken epey bir yol tırmanıyorsunuz yok bu bana yetmez biraz daha sınırlarımı zorlayım derseniz hodri meydan,kule sizindir.:)
Hradcany Prag kalesi'nin hemen dışındaki bölge.Kraliyete yakın olmak isteyen asillerin bölgesi.Birçok saray var gezmek isteyenler için.
Petrin Çakma Eiffel Kulesi'nin olduğu geniş yeşil alan.Funikulerle çıkıyorsun.
Franz Kafka Müzesi,Kafka'nın hayatı ve çalışmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için..

VELKOPREVORSKY MLYN
Velkoprevorsky Mlyn.John Lennon Pub'ın arkasında,küçük çok şirin bir cafe restaurant burası.Biz tamamen tesadüfen bulduk.Donmamıza ramak kala kendimizi içeri attık ve çok keyfaldık.
JOHN LENNON DUVARI

John Lennon Duvarı,Grafitilerle kaplı Lennon anma yeri.Yakınlarındaki köprünün korkuluklarına takılı aşk kilitlerine bir tane de siz ekleyin.
Kampa Adası Kafeleri,eski değirmenleri,nehir kıyısındaki parkıyla Kampa şehrin kaosundan kaçış adasıdır.Adayı Prag'dan ayıran Certovka(Şeytan Deresi),şehrin küçük Venedik'i.

KAMPA
Cafe Savoy Since 1893.Mutlaka gidin.Çok şık.Biz oturamadık yine fully booked.Heryere rezervasyon yapıp giden ben cafeye de rezervasyon yapılması gerektiğini hiç düşünmemiştim.Cafe Slavia'nın nehrin karşısındaki çarprazında.Vitezna 5












Prag'ı bi toparlayalım,sonra biraz da Karlovy Vary'i anlatıyim.

*Reduta'da Jazz,U Medvidku'da yemek, üstüne de Cafe Louvre'da kahve pasta yap,
*Buralara kadar gitmişken av eti,gulaş,trdelnik tatlısı ye,bol bol bira iç
*Dans Eden Ev, Fred and Ginger'ı görmek istersen merkezin biraz dışına çıkacaksın.
*Zizkov Bölgesi yeni gelişen bölgelerden,birçok cafe,bar,galeri var.Yeni yerler keşfetmek istersen.
*Hediyelik denince akla kristal eşyalar,kuklalar ve Becherovka geliyor.Kristaller pahalı,kuklalar çok turistik.En güzel hediye içerisinde çeşitli baharatların olduğu,önceleri mide ilacı olarak içilirken zamanla   herşeye deva olduğu iddiasıyla milli içkileri haline gelen Becherovka.
*Önermem ama Vltava Nehri boyunca tekne turu yapabilirsin,
*Prag tatilinize Karlovy Vary'i de eklemeyi unutmayın.
*Değişik bir atraksiyon olsun derseniz çocuklar da varsa yanınızda Black Light Theatre Image önerebilirim.www.imagetheatre.cz

Son olarak...

Christmas Market zamanı Prag'a git,soğuktan korkma,sosisi  tabakta ye,patates cipsi soğuyo, çabuk ye ,kestaneyi yemesi zor,  trdelniki arasına nutella sürdürüp ye,kağıt helva ye giderken evdekilere de götür, bolbol hotwine iç, için ısınsın,bira iç tam yerindesin,hot chocolate iç kalori olarak geri dönsün:)
Kısaca ye,iç,sokak sokak gez,keşfet,tanı,fotoğraf çek. Eee daha ne olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder